Top

Roero Arneis, Cantina Terre del Barolo, Piemonte

50% Korting
  • Roero Arneis, Cantina Terre del Barolo, Piemonte
€ 19,95
9,95


Roero Arneis, Cantina Terre del Barolo, Piemonte

Land: Italië
Druif: Arneis
Omschrijving: Strogele kleur. De wijn is droog, maar fris en licht fruitig.
Moment: Lounge, voor alle dag, als je eens geen sauvignon of chardonnay wilt.

Roero Arneis, Cantina Terre del Barolo, Piemonte, de producent.


Cantina Terre del Barolo is gelegen in een vallei tussen Alba en Barolo. Dit wijnhuis in 1958 opgericht in samen werking met andere wijnhuizen. Terre del Barolo is dus onderdeel van een coöperatie. De ongeveer 650 hectares die de coöperatie bezit zijn verdeeld in de dorpen van Grinzane Cavour, Serralunga, Monforte d‘Alba, Diano d‘Alba, Barolo, Novello, La Morra, Verduno, Roddi en Castiglione Falletto. In totaal produceert de coöperatie ongeveer 5500 ton druiven wat ongeveer 38000 hectoliter wijn oplevert.

 

Roero Arneis, Cantina Terre del Barolo, Piemonte, de druif.Arneis is een Italiaanse druif waarmee voornamelijk droge wijn wordt gemaakt in de Piemonte regio. De kwaliteit loopt nogal uiteen maar op zijn best is het een verfrissende wijn die na twee jaartjes kelder zachter wordt en dan een aangenaam nootachtig aroma krijgt. Mist soms wat zuren en is absoluut geen bewaarwijn, maar evolueert soms verrassend bij een iets langer contact met zuurstof.

Omwille van zijn dunne schil moeilijk te kweken (arneis betekent in het lokale dialect moeilijk of koppig). Tegen het midden van de 20e eeuw zo goed als verdwenen en herontdekt door Alfredo Currado. De schamele restanten waren toen bekend als nebbiolo blanco en werden zoet gevinifieerd of gewoon bij in het vat nebbiolo gegooid. Currado ontdekte in oude teksten dat de wijn ooit een erg goede naam had en vroeg aan een parochiepriester om zijn parochianen te vertellen dat hij na de zondagmis hun nebbiolo bianco wou opkopen.

Een vijftigtal parochianen reageerden en brachten per kar, fiets of te voet hun druiven en hiermee werd de eerste droge arneis sinds decennia gemaakt, eigenlijk zelfs per ongeluk omdat Currado eigenlijk een zoete wijn wou maken. Momenteel is er 580 ha aangeplant en de Roero Arneis verwierf onlangs zelfs DOCG status.
 

Typische aroma's: perziken, peren, noten, groene appels, bloemen, zoethout, amandelen, kruiden.