Top

Pinotage

De Pinotage druif is de nationale druif van Zuid-Afrika en is een kruising van pinot noir en cinsaut. Cinsaut werd vroeger in Zuid-Afrika 'hermitage' genoemd,. Dit in combinatie met de Pinot Noir heeft de druif de naam Pinotage gegeven. Het aandeel van de Pinotage aanplant is beperkt, slechts een paar procent, in Zuid-afrika, maar door zijn unieke status is zijn rol toch belangrijk.

Pinotage gedijt het best in wijngaarden met gematigde klimatologische omstandigheden. In gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische oceaankust liggen. Pinotage heeft een uitgesproken aroma en de stijlen kunnen variëren van modern fruitig en houtvrij, via traditioneel kruidig en leerachtig, tot klassiek geconcentreerd, houtgerijpt en met rijpingspotentieel. Op eiken gelagerd geeft de pinotage de volgende kenmerken: kruidig, zwarte peper, munt, eucalyptus en violen. Unoaked: fruitig (bananen, aardbeien, pruimen en kersen)

De in 1925 ontstane renaissance vanuit een kruising tussen de Pinot Noir en Cinsault geldt als Zuid-Afrika's orignele rode druif. De Pinotage zorgt voor heerlijk kruidige rode wijnen met een lange volle afdronk. De Zuid-Afrikaanse druivensoort die beroemd is om zijn rode wijnen. Pinotage is gekweekt als kruising van de Pinot Noir en Cinsaut. De Cinsaut heet in Zuid-Afrika Hermitage, dus vandaar de naam Pinotage als samenvoeging van de twee oorspronkelijke druiven. De druivenstok is een gemakkelijke: de druiven rijpen gemakkelijk en vroeg, de wijn hebben een goede kleur en kun goed ouderen. Smaak en geur bevatten kruiden en rijp blauw fruit. Redelijk veel tannine.