Top

Oostenrijk



Oostenrijk:

De wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot voor de Romeinse tijden. Bij archeologische opgravingen in Burgenland, werden gistpotten teruggevonden van 700 vóór Chr. Na de Romeinse overheersing, werd de wijncultuur verder uitgebouwd door de Kerk, zoals in Frankrijk en Duitsland. Oostenrijk had niet die grote internationale reputatie. De productie werd geheel door de lokale bevolking geconsumeerd, tegen uiteraard kleine prijzen.

Vanaf 1960 steeg de vraag naar zoete wijnen in Duitsland snel, zodat aankoop in Oostenrijk en soms Italië resulteerde. De prijs lag immers goed, de kwaliteit minder. Doch het aanmaken van mooie zoete wijnen is duurdere dan droge wijnen. Enkele wijnboeren gebruikten diethyleenglycol om aan te zoeten, wat op korte termijn geld opleverde. Toen dit schandaal uitgesmeerd in de media terechtkwam, zakte de vraag in en gingen enkele nieuwe exporterende bedrijven failliet.

De wijnproductie bevond zich plots weer bij de oude kleine wijnboeren, doch in vele gevallen was reeds een jongere generatie opgegroeid, die toch al eens op internationaal vlak een kijkje hadden genomen. De lifestyle eind jaren 80 bracht de vraag naar betere wijnen actueel, waarop deze jonge wijnboeren zich dan ook afstemden. Technologie en respect voor de correcte oogst- en vinificatietheorie brachten de kwaliteit, en vooral de faam, van Oostenrijkse wijnen terug op peil.

Jaarlijks wordt er een wijnkoningin gekozen om de consument over de wijn van het land te informeren.