Top

Shiraz

De Shiraz druif is een druif van Franse oorsprong, waar hij 'syrah, wordt genoemd. De Shiraz geeft vaak elegante en levendige wijnen, met een typisch gerookt aroma, kruidig, met zwarte peper, menthol, kaneel, anijs, fruitig (zwarte bessen, frambozen, kersen), pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen. De Shiraz laat zich goed mengen met Cabernet Sauvignon en Cinsaut. Syrah is de druif van de grote Rhônewijnen, Hermitage en Côte Rôtie inbegrepen.

Historici opperen dat de Syrah afkomstig is uit de stad Shiraz in Iran. Oude Griekse zeevaarders brachten de wijnstok naar het westen en hij groeide in Zuid-Frankrijk voordat de Romeinen arriveerden. Naast Frankrijk wordt de druif met veel succes toegepast in Australië, Californië en Zuid-Afrika waar deze onder de naam Shiraz op de markt komt.

In de wijngaard
Syrah groeit gemakkelijk in warme klimaten en de oogst is betrouwbaar en behoorlijk groot. Hij vormt een uitdaging voor wijnmakers als hij puur wordt gebruikt. Voor alledaagse wijnen wordt de Syrah gebruikt als cépage améliorateur, om smaak te geven aan een mengwijn. In Zuid-Frankrijk werd de aanplant aangemoedigd met subsidies, zodat de rokerige, rijke accenten van Syrah kunnen worden aangetroffen in vele vin de pays van de Provence.

Als de Syrah puur wordt gebruikt, moet de wijn zorgvuldig gemaakt worden, liefst met rijping op eik. De Hermitage, die hoge prijzen kan halen is hier een goed voorbeeld van. Een grote Syrah-wijn kan even lang leven, even complex en even duur zijn als de beste Bordeaux. De relatie met Bordeaux is erg oud : een eeuw geleden werd Hermitage gemengd met Bordeaux, om de Bordeaux meer kleur en smaak te geven.