Top

Rosé wijnen


 

Rosé:
 

Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden.

Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken.

Frankrijk

De Provence is de grootste rosé producent van de wereld. Bepaalde regio's maken kwaliteit rosé’s. Tavel is een kleine AOC langs de Rhône. Hier worden merendeel kwaliteit rosé’s gemaakt. Ook uit de Anjou komt veel rose waaronder ook enkele goede. De grootste Appellation is die van AOC Côtes de Provence. Hier zijn zowel grote châteaus zoals Château D'Esclans als kleinere chateaus zoals Domaine De La Maurette en Chateau Rêva gevestigd welke verrassend aangename kwaliteitswijnen worden geproduceerd. Met name de zalmkleurige rosé wordt wereldwijd gedronken. De kleur variant Vin Gris kent men o.a. in de Loirevallei en Jura.
Men spreekt bij sommige wijnen ook weleens over Vin Pelure d’Oignon. Wijn met een uienkleur.
In de Bourgognestreek kent men Oeil de Perdrix. De kleur van een patrijzenoog.

Portugal

Uit vooral het noorden van Portugal komt eveneens veel roséwijn.

Duitsland

Duitse rosé variaties zijn: Rotling, Schillerwein en Weissherbst.

Spanje

In Spanje wordt vooral in de streken Navarra en in de Penedés roséwijn gemaakt.


Verder hebben veel wijnstreken in de wereld naast rode en/of witte wijnen wel een rosé variant.

Wijn en spijs

Hoe en waarbij een rosé het beste gedronken kan worden is in eerste instantie een persoonlijke voorkeur. Meestal zal dit koel of gekoeld zijn. Richtlijnen gelden die zoals bij witte wijn en rode wijn. Een sommelier is een wijndeskundige die gespecialiseerd is in deze materie.

Chateau Cavalier
Chateau Cavalier
Rosé wijn
Land:
Frankrijk
Druif: Cinsault, Syrah, Tibouren
Omschrijving: Deze zalmkleurige rosé heeft een aroma van lekker rijp fruit dat neigt naar een honinggeur. De smaak is aanvankelijk zeer levendig en deze ontwikkelt zich tot een palet van rijpe vruchten. Ook hier komt de honing terug. De afdronk is lang en fris
Moment: Lounge, was het maar altijd lente en zomer!!
€ 9,95
Gris Rosé, Var
Gris Rosé, Var
Rosé wijn
Land:
Frankrijk
Druif: Cinsault en Grenache
Omschrijving: Een briljant, bleke rose kleur. De zeer uitgesproken aroma's zijn van snoep (engelse drop) en citrusvruchten. Het is een frisse, aangename wijn met toetsen van exotisch fruit.
Moment: Lounge, was het maar altijd mooi weer!
€ 5,95