Top

Barolo, Cantina Terra del Barolo, Piemonte, 2008

50% Korting
  • Barolo, Cantina Terra del Barolo, Piemonte, 2008
€ 39,95
19,95


Barolo, Cantina Terra del Barolo, Piemonte, 2008
 

Land: Italië
Druif: Nebbiolo
Omschrijving: Granaatrode kleur. In de neus zijn aroma's van violet, leer en kruiden te herkennen. Zachte wijn met een mooie balans.
Moment: Specials, Stoofschotels en stoofpotten met stevig vlees, wildgerechten met truffel en gerijpte kazen.

 

Voor de actie 6 flessen Barolo kopen = gratis wijnproeverij 12 vrienden. Bel met Moments4wine en maak een afspraak. 020-6794594.


Barolo, Cantina Terra del Barolo, Piemonte, de producent.
 

Cantina Terre del Barolo is gelegen in een vallei tussen Alba en Barolo. Dit wijnhuis in 1958 opgericht in samen werking met andere wijnhuizen. Terre del Barolo is dus onderdeel van een coöperatie. De ongeveer 650 hectares die de coöperatie bezit zijn verdeeld in de dorpen van Grinzane Cavour, Serralunga, Monforte d‘Alba, Diano d‘Alba, Barolo, Novello, La Morra, Verduno, Roddi en Castiglione Falletto. In totaal produceert de coöperatie ongeveer 5500 ton druiven wat ongeveer 38000 hectoliter wijn oplevert.

 

Barolo, Cantina Terra del Barolo, Piemonte, de druif Nebbiolo.
 

De Nebbiolo druif is misschien wel de beste en belangrijkste blauwe druivensoort van Italië, waar de druif ook oorspronkelijk vandaan komt. Naast Italië wordt de druivensoort ook in Amerika en Australië verbouwd echter met een gelimiteerd succes. De naam Nebbiolo komt van het Italiaanse woord nebbia, wat nevel betekent dat weer refereert naar de late oogst van de druif.


Het is een moeilijke druivensoort die laat rijpt en alleen in de juiste omstandigheden goed kan rijpen. De wijnen die van de Nebbiolo worden gemaakt zijn krachtig, donker en hebben een sterk aroma. In dit aroma komt de geur van theebladeren, rozen, kruiden en teer naar voren. Vanwege het hoge tannine gehalte doet het de wijnen goed om lang te rijpen. De Nebbiolo druif is zeer beroemd en ook de wijnen Barolo en Barbaresco die ervan gemaakt worden hebben wereldwijd naamsbekendheid.


Barolo, Cantina Terra del Barolo, Piemonte

 

Herkomst
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp Barolo in Piemonte, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. De wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".

Toegestane druivensoorten

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo druif.
 

Kenmerken
 

Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Een traditioneel gemaakte Barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom lange rijping. Een aantal producenten maakt tegenwoordig Barolo die jeugdig gedronken kunnen worden.Kwaliteitsaanduiding

Bij de invoering van het Italiaanse classificatiestelsel (min of meer vergelijkbaar met de Franse AOC) in 1980 kreeg Barolo de hoogste classificatie: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
 

Productie eisen
 

Voor een Barolo wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen, wil de wijn daadwerkelijk de naam Barolo meekrijgen:

  1. De wijngaard waaruit de druiven waarvan de wijn wordt gemaakt, moet liggen binnen het aangewezen areaal.

  2. De wijn moet voor 100% van de Nebbiolo-druif gemaakt worden.

  3. Alcoholpercentage minimaal 13%.

  4. Minimaal twee jaar houtrijping; de wijn mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.

Naast deze eisen aan de gewone Barolo, bestaan nog de volgende eisen voor aanvullende aanduidingen op het etiket:

  • Barolo riserva, drie jaar houtrijping, mag pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven.

  • Barolo riserva special, vier jaar houtrijping, mag pas vijf jaar na de oogst worden vrijgegeven.